Reklama

Skorzystaj z naszej oferty
Proponujemy projekcję plenerową filmów na zamówienie. Szczegóły w zakładce Stowarzyszenie "Kraina Czarnej Hańczy" tel:604 920 602
Reklama LGD "Sejneńszczyzna"
 
 
 

Pogoda

Pogoda Sejny z serwisu
 

LEADER 2015-2020

 
Potrawy regionalne


Miody Sejneńskie PDF Drukuj Email

 

Terenowe Koło Pszczelarzy w Sejnach

Stowarzyszenie Pszczelarzy Sejn i Puńska

Sejneńszczyzna leży w rejonie Zielonych Płuc Polski. Nie ma tutaj żadnych zakładów przemysłowych. Powietrze, woda i gleba nie wykazują śladów jakiegokolwiek skażenia. Okoliczne lasy tworzą swoisty mikroklimat przyjazny dla ludzi i zwierząt. Liczne pasieki i żyjące w nich rodziny pszczele dostarczają ekologicznie czystego miodu. Jest on wysokogatunkowy o charakterystycznym smaku i aromacie oraz spełnia wszystkie normy unijne.

Więcej…
 
Sękacz Sejneński i Mrowisko PDF Drukuj Email

Wytwórcy:

Marek Karawiecki

Teresa Gołaszewska

Krzysztof Luto

Aldona Szupszyńska

Sękacz jest to ciasto robiące wrażenie swoim niepowtarzalnym kształtem i smakiem. Przypomina on owalny, lekko stożkowaty i pionowo ustawiony kloc drewna, z którego boków wystaje mnóstwo różnej wielkości sęków. Całość ma apetyczny cieniowany jasnożółty kolor, przeplatany wewnątrz cienkimi brązowymi smugami. Sękacz przyciąga świeżym aromatem domowej świątecznej kuchni gwarantującym niezwykłe doznania smakowe.

Więcej…
 
Potrawy regionalne PDF Drukuj Email

 

 

Sejneńszczyzna to miejsce, które swoim urokiem i osobliwością zachwyca wszystkich, którzy ją odwiedzają. Panuje tutaj niepowtarzalny klimat spokoju pierwotnej przyrody i tradycyjnej gościnności mieszkańców.

Sejneńszczyzna znana jest z czystych jezior, pięknych lasów i przepięknych krajobrazów. Wiejskie, drogi i otaczające je łany zbóż to niezapomniane, żywe pocztówki z tego terenu. Właśnie tutaj w miejscowych, rodzinnych gospodarstwach rolnych produkowana jest czysta ekologicznie żywność. Gospodynie domowe na co dzień i od święta przygotowują potrawy w oparciu o tradycyjne receptury, które odziedziczyły od swoich mam i babć. Wiejskie kucharki są mistrzyniami w robieniu kartaczy, blinów czy kakorów. W wielu domach wypieka się słynne sękacze i chleb na liściach tataraku. Smak tych potraw jest niepowtarzalny i nigdzie indziej nie spotykany. Ich aromat zaś przypomina "dawne czasy".

Więcej…